Kobo Aura e-reader – Eerste indruk

SAM_3228

Daar is hij dan eindelijk, mijn e-reader! Ik heb gekozen voor een Kobo Aura. Deze was afgeprijsd en na informatie en veel reviews opgezocht te hebben en mensen in de winkel te hebben gesproken, heb ik hem genomen. Ik heb dit artikel geschreven op de dag dag ik hem kocht, ik weet nog of ik later nog een tweede artikel ga schrijven, aangezien dit artikel al best uitgebreid is, we zullen zien. Alle bevindingen heb ik opgedaan na het kort “spelen” en gebruiken van de e-reader.

Eerste keer openmaken
In mijn enthousiasme had ik de e-reader al aan de pc aangesloten, opgeladen en boeken erop gezet, voordat ik foto’s had gemaakt. Vandaar dat je dat allemaal in het scherm ziet staan. 

Als je het deksel opendoet, kom je eerst een kartonnetje tegen, als je dat eraf haalt, zie je de e-reader. Onder de e-reader vind je een kabeltje en wat informatieboekjes, maar geen echte handleiding. Het boekje wat erbij zit, biedt wat informatie over hoe je de e-reader aansluit op de computer en hoe je  moet beginnen in 3 stappen en hoe je hem moet resetten. Op het scherm zit nog een beschermend folie, wat je er makkelijk af kun halen.

SAM_3232
SAM_3229

SAM_3230

Aansluiten op de pc & boeken erop zetten
Als je de e-reader op de computer aansluit door middel van het kabeltje om hem op te laden, start hij op en moet je de instructies op het scherm volgen. Hij vraagt je of je met de pc wilt verbinden. Vervolgens vraagt hij naar de datum, tijd en tijdzone. Na dat ingesteld te hebben vraagt hij je of je wilt verbinden met de WiFi (als je dat hebt natuurlijk), zo ja,  dan moet je het wachtwoord invoeren. Vervolgens komt er op het scherm te staan of dat is gelukt of niet. Dat ging allemaal goed bij mij, niet heel moeilijk te begrijpen, lijkt me. Vervolgens verbindt hij met de computer en vraag je of je Kobo Desktop App wilt downloaden en installeren via http://www.kobosetup.com. Nou dat doen we dan maar toch?

Dat ging allemaal soepel. Alleen werd het me niet duidelijk hoe ik mijn gedownloade e-books erop kon zetten. Via de Kobo App kun je alleen maar boeken kopen en er niks opzetten. Met het aansluiten vroeg mijn computer of ik de map wilde openen. Dus ik dacht, als ik nou die e-books er gewoon naar toe kopieer, zouden ze het dan doen? Ik heb eerst één boek ernaar toe gekopieerd, heb de e-reader losgekoppeld via het ontkoppel-knopje in de Kobo App en hem opgestart. En ja! Het boek stond erop. Zó simpel.

Omdat de Kobo e-reader dus WiFi ontvangst bevat, kun je ook via het WiFi-netwerk in de Kobo Shop boeken kopen. Ik kan hier helaas niks over vertellen, omdat ik dat simpelweg niet heb gedaan.

Je kunt het geheugen van de e-reader uitbreiden met een Micro SD-kaartje. De opening voor dit kaartje vind je aan de onderkant, samen met de opening voor het kabeltje en een resetknop.

Aan, uit, slaapstand en licht
Het gekke is dus dat als je hem uitzet, je een zwart scherm krijgt met de witte letters “Uitgeschakeld”. Naar mijn gevoel is hij dan nog niet helemaal uit, maar het zal wel kloppen, want zodra je hem in de slaapstand zet, staat er “Slaapstand”.  Bovenop de e-reader zit een rode schuifknop die je hiervoor gebruikt.  Met snel naar rechts schuiven en loslaten zet je de e-reader in slaapmodus. Als je hem wat langer vasthoud totdat je een zwart scherm krijgt, schakel je hem uit. Hetzelfde geld met het ‘wakker maken’ en het aanzetten. Met het aanzetten moet je wachten tot je een wit scherm ziet. Er komen dan 4 blokjes in beeld die laden totdat je je homescreen weer ziet.

Het knopje daarnaast is voor het licht. Een druk op de knop en het licht gaat aan. Deze kun je qua intensiteit nog aanpassen op het scherm zelf door rechtsboven op het zonnetje te drukken en het bolletje over de balk te slepen.

SAM_3233

Rechtsboven zie je het ‘zonnetje’. Via het balkje kun je de lichtintensiteit aanpassen door het te slepen.

 

Scherm wanneer in slaapstand.

Scherm wanneer in slaapstand.

Scherm wanneer uitgeschakeld.

Scherm wanneer uitgeschakeld. (Sorry voor de reflectie!)

SAM_3237

Scherm wanneer aan het opstarten. Hij is aan het laden. Wanneer alle blokjes zwart zijn is hij klaar en gaat hij naar het homescherm.

Verzamelingen
Op je e-reader kun je verzamelingen toevoegen, wat in principe leeslijsten zijn. Ik heb de mijne per auteur gedaan, omdat ik van sommige auteurs 9 of 10 boeken heb (J.K. Rowling, Sir Arthur Conan Doyle). Zo kun je makkelijker een boek zoeken als je er veel boeken op hebt staan.

Pocket
Op de Kobo zit een fuctie die Pocket heet. Met deze functie kun je artikelen die je op internet op je pc tegenkomt, maar pas later wilt teruglezen, toevoegen. Het mooie is dat je dan alleen een tekst hebt (en soms een afbeelding) en dus niet alle afleiding van reclames en andere ongein. Dit artikel voeg je toe in je Pocketaccount (deze moet je wel aanmaken en koppelen met je Kobo account) en synchroniseert deze met je e-reader. Pocket kun je overigens voor zowel je pc als andere toestellen (Android, iPhone, iPad).

Ikzelf gebruik op mijn pc Google Chrome en je kunt nadat je een account hebt gemaakt en een mailtje hebt gehad, klikken op een link, die een extensie toevoegt aan je Chrome.  Via deze extensie (eigenlijk een knopje waar je op kan klikken) kun je als je een artikel tegenkomt, maar eigenlijk geen tijd hebt om het te lezen, deze toevoegen door alleen te klikken op het Pocket-knopje. Deze voegt het dan toe aan je account. Zo kun je hem later nog eens rustig lezen.

Als je WiFi in de buurt hebt, synchroniseert je e-reader automatisch als je een artikel hebt toegevoegd.

Bediening
Ikzelf vind de bediening van het apparaat niet moeilijk te begrijpen. Het enige nadeel aan deze e-reader vind ik denk ik, dat hij geen fysieke knopjes bevat, om terug of verder te gaan. Het touchscreen werkt erg goed, snel en makkelijk. Er zijn amper tot geen haperingen of lang wachten op de volgende bladzijde. Voor nu.

 

Ik ben er in ieder geval heel blij mee, en hij gaat zeker mee op vakantie. Ik neem nog wel één los boek mee voor de zekerheid. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren. Het blijven apparaten, en dan weet ik sowieso dat ik nog iets bij me heb om te lezen.

De Kobo Aura e-reader is te koop bij verschillende (web)winkels, en ik heb er €99,00 voor betaald. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s