Bekeken films augustus 2014

Bekeken films augustus 2014

Augustus, de maand van de zomervakantie! Ondanks dat het vakantie was, heb ik vrij weinig films gekeken. Ik heb meer series gekeken dan films eigenlijk.

The Reader (2008)
Wanneer de jonge Duitse scholier Michael Berg op weg naar school ten val komt, wordt hij geholpen door tramconductrice Hanna. Ondanks dat zij tweemaal zo oud is als hij, raakt Michael volledig door haar geobsedeerd. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Totdat Hanna van de ene op de andere dag verdwenen is. Wanneer Michael acht jaar later als jonge rechtenstudent het nazitribunaal observeert, staat hij plots tegenover Hanna in een heel andere setting. Hanna staat terecht voor een verschrikkelijk misdrijf, maar weigert zich te verdedigen. Dan realiseert Michael zich dat zijn jeugdliefde een geheim bewaakt dat zij als een grotere schande ziet dan moord.

Deze film had ik meegenomen op vakantie en heb ik samen gekeken met mijn ouders. Ik ben niet zo fan van oorlogsfilms, maar in deze film zie je eigenlijk weinig tot niets van de oorlog. Je krijgt alleen te horen wat Hanna heeft gedaan tijdens de oorlog. De relatie van Hanna en Michael is in mijn ogen geen gezonde relatie. Ik heb het idee dat alles volgens Hanna’s regels moet. Tijdens de gehele film was ik niet zo’n fan van Hanna’s persoonlijkheid, en had ik meer medelijden met Michael dan met Hanna. Ik weet niet of dat de bedoeling is van de film, maar zo ervoer (ervaarde?) ik het wel.  Ook vind ik het een vreemde keuze van Hanna om haar geheim geheim te houden. Ikzelf vind haar geheim een veel kleinere schande dan moord.. Al weet ik niet hoe dat ‘in die tijd’ werd ervaren (ik probeer geen spoilers weg te geven). Ondanks dat ik Hanna maar raar vind, vond ik het wél een mooie film. Alles wat je ziet van toen ze jong waren, is eigenlijke en flashback. Het verhaal speelt zich eigenlijk jaren later af. Je ziet dat de oudere Michael nog steeds worstelt met dingen uit het verleden, als een soort trauma door Hanna.  De rol van Hanna wordt gespeeld door Kate Winslet. De jonge Michael door David Kross en de oude Michael door Ralph Fiennes.

Divergent (2014) – 13 augustus
Het verhaal speelt zich af in het futuristische Chicago. Beatrice (Shailene Woodley) is een van de vele tieners die op haar 16e uit een van de vijf groeperingen moet kiezen waarin de stad is verdeeld: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Uit een test moet blijken welke het beste bij haar past. Beatrice maakt aan de hand van de test haar keuze en krijgt in haar gekozen factie te maken met een heftige inwijding, die het uiterste van haar vraagt. Maar niet alleen van haar. De concurrentie is groot. Wie zal het halen en wie wordt voor eeuwig verbannen?

Totáál iets anders dan de vorige film, maar zeker niet minder. Ik was van plan om eerst de boeken te lezen, maar dat heb ik toch maar niet gedaan (in verband met teleurstelling over de acteurs/rollen. Je ervaart karakters uit een boek altijd anders dan dat ze in de film zijn). Ik raad iedereen altijd aan éérst de film te kijken en dan het boek te lezen (tenzij de film niet te begrijpen is zonder het boek), omdat je dan geen (voor)oordelen hebt over degene die de hoofdrollen spelen (is het nog te begrijpen?).

Ik vond het een verrassend goede film. Ik hoorde iedereen er lyrisch over zijn, maar ik dacht: ‘oh dat is weer zo’n hype net als met de Twilight-reeks’ (en ik vond daar niet heel veel aan, om eerlijk te zijn), dus ik had niet echt hoge verwachtingen, en dat is misschien maar goed ook. Het heeft me echt verrast over hoe goed de film eigenlijk was. Ik kan zeker niet wachten op de vervolgen!  Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik Four in het begin echt een eikel vond, net als Eric (wat een klootzak, sorry voor de woordkeuze). Naarmate de film vorderde begon ik Four sympathieker te vinden, in tegenstelling tot Eric, die gewoon heel de film een ongelooflijke zak blijft. In het begin vond het concept wel heel erg Hunger Games-achtig moet ik zeggen, maar nu ik erop terugkijk, valt dat eigenlijk best mee. Zeker een aanrader om te kijken! Ik heb af en toe echt op mijn nagels zitten bijten van spanning!

An Adventure in Space and Time (2013) – 29 augustus
Acteur William Hartnell en producent Verity Lambert modderen al jaren aan en hebben de hoop op een doorbraak opgegeven. Als ze in 1963 beginnen met de serie Dr. Who zijn hun verwachtingen dan ook niet bepaald hooggespannen, maar het wordt uiteindelijk de langstlopende sf-serie ooit.

Als Whovian (grote Doctor Who-fan), móest ik natuurlijk deze film zien. En liet deze film dan ineens op tv komen! Ik had hem opgenomen, omdat ‘ie nogal laat op de avond kwam. Ik wist niet echt wat ik moest verwachten van deze film, maar ik vond ‘m erg goed. De film laat je het ontstaan van de Britse sciencefiction serie Doctor Who zien. Hoe het idee in het begin belachelijk klonk in de oren van de meeste producers, en uiteindelijk uitgroeide tot een van de populairste series van de BBC, met miljoenen fans. Natuurlijk is Doctor Who tegenwoordig niet alleen bekend in het Verenigd Koninkrijk, maar over heel de wereld. Doctor Who vierde vorig jaar zijn 50ste verjaardag! Je kunt dus zeker wel stellen dat dit de langstlopende sf-serie is. Ikzelf heb alleen de nieuwe serie gezien (vanaf 2005 hebben ze een nieuwe serie gemaakt, nadat er 16 jaar lang geen nieuwe afleveringen werden gemaakt), die begint vanaf de 9e Doctor (gespeeld door Christopher Eccleston). Inmiddels wordt al vanaf 23 augustus seizoen 8 uitgezonden met 12e Doctor Peter Capaldi (ik moet nog steeds wennen). Als je Doctor Who leuk vind, zou ik deze film zeker aanraden!

Creation (2009) – 29 augustus
Charles Darwin (Paul Bettany) is naast wetenschapper ook vader en echtgenoot. Zijn diepgelovige vrouw heeft het moeilijk met zijn schokkende theorieën over de evolutie en zelf kampt Darwin met de dood van hun tienjarige dochtertje.

Twee films op één dag! ’s Avonds keek ik met mijn vader naar deze film, die over Charles Darwin gaat. Het was een heel andere film dan ik eerlijk gezegd had verwacht. Ik had verwacht dat je Darwin over de wereld zou gaan zien reizen en tot zijn theorieën zou zien komen. Helaas was dat het niet. Hij is meer bezig met zijn theorieën op papier zetten, mensen overtuigen van zijn ideeën en zichzelf gek maken met de dood van hun eerste dochter. Ik vond het een mooi verhaal, maar ik had graag wat meer gezien over zijn theorieën, die ik ongelooflijk interessant vind. Hij is in gevecht met zijn theorieën tegenover God. In het begin steunt zijn vrouw hem ook niet echt (die erg gelovig is). Na de dood van hun eerste dochter zijn zijn vrouw en hij ieder eigenlijk hun eigen pad gegaan. Zijn vrouw Emma zocht comfort in religie en God, waar Charles zijn toevlucht zocht in de wetenschap. En je kunt duidelijk zien dat dat botst. De film wordt niet super goed beoordeeld (op IMDB krijgt de film een 6,8). Ik vind de trailer nogal misleidend. Ze doen net alsof de film vooral draait om de theorieën en de strijd tussen wetenschap en religie, terwijl het meer gaat om de struggle van Charles om om te gaan met de dood van zijn dochter. Je ziet weinig tot vrijwel niets over de werkelijke theorieën. en de exitement van zijn ontdekking. Erg jammer.

Ja, is het is echt een mooi verhaal en bevat erg goed acteerwerk, maar de trailer is misleidend en ik mis echt de ontdekking tijdens zijn reizen over de wereld en wat uitgebreidere uitleg van Charles Darwin’s theorieën. Het is een familiedrama, niet een drama-documentaire over wat hij ontdekt heeft (wat ik dus dacht dat het was). Een leuke bijkomstigheid: Benedict Cumberbatch speelt een kleine rol in deze film.

Bedankt voor het lezen!
X

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s