Dag #17 Hoe belangrijk vind ik onderwijs?

Een goede vraag, die zeker aansluit op mijn opleiding. Ik ben van plan later te gaan werken met kinderen (met problemen) en met opvoeders. Vandaag vertel ik je hoe belangrijk ik onderwijs vind. Lees dus verder voor mijn mening over onderwijs.

Onderwijs. We kunnen niet zonder. Of dat je nu thuis les krijgt of op school, een kind krijgt altijd onderwijs. In Nederland tenminste toch wel. Ik heb nu een aantal jaar (bijna 2 jaar) stage gelopen in het onderwijs, een beroepenveld wat me erg aanspreekt. Mijn beide ouders werken op een middelbare school (mijn vader is leraar Wiskunde en roostermaker, en mijn moeder werkt als administratief medewerkster en houdt zich vooral bezig met financiën), dus ik ben in dat wereldje opgegroeid. Ik wilde eerst ook juf worden (dat is ‘m uiteindelijk niet geworden..).

Disclaimer: ik ben geen expert. Ik studeer Pedagogiek en deel hier mijn mening en wat ik in de theorie en praktijk heb opgedaan. Het kan dus zijn dat sommige dingen misschien niet wetenschappelijk zijn onderbouwd, zijn bewezen of kloppen.

Ik vind onderwijs zo ontzettend belangrijk. Op school leren de kinderen de theoretische (en vaak ook praktische) dingen in het leven, om er voor te zorgen dat de kinderen later een baan kunnen vinden en/of hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen. Lezen, schrijven en rekenen spelen een grote rol in het schoolleven. Zonder goede taalbeheersing ondervindt je een hoop moeilijkheden in je leven. Net als wanneer je niet goed kunt schrijven (al is dat tegenwoordig wel minder, nu met al die computers) en rekenen (denk maar aan boodschappen doen).

Natuurlijk is niet alleen school verantwoordelijk voor alles. Net zo goed spelen de opvoeders thuis (ouders, verzorgers) een grote (de grootste eigenlijk) rol in de ontwikkeling van een kind. De opvoeders spelen de grootste rol in hoe een kind uiteindelijk wordt en wat deze bereikt. Een goede opvoeding, thuissituatie en relatie met de opvoeders zijn ontzettend belangrijk.

Het onderwijs is op het moment een beetje een rommeltje in verband met het aanpassen naar passend onderwijs. Ik merk bijvoorbeeld op mijn stage, dat sommige leerkrachten het erg moeilijk vinden om de leerlingen met speciale zorg genoeg aandacht te geven, zonder dat ze de andere leerlingen tekort doen of dat het invloed heeft op de kwaliteit van de lessen. Ook het werken op allerlei verschillende niveau’s wordt gezien als challenging. En dat kan ik goed begrijpen ook. De klassen worden steeds groter, maar je krijgt er wel leerlingen bij die meer aandacht vereisen. Hoe ga je dat dan doen, als je ook nog 26 andere kinderen in de klas heb die ook aandacht van je vragen? Sommige kinderen kunnen ook niet tegen grote drukte en presteren beter in kleinere groepen, die komen nu ook in grotere klassen. Hoe zorg je er dan voor dat zij zich goed voelen en goed presteren?

Natuurlijk heeft ieder kind wel eens dagen dat ze geen zin hebben om naar school te gaan (vooral middelbare school), ook ik heb dat soms. Maar dan bedenk ik me, dat het belangrijk is om naar school te gaan, wil ik later goed voor mezelf kunnen zorgen.

Conclusie van het verhaal: het onderwijs is op het moment een rommeltje, maar leerkrachten doen er alles aan om voor elk kind een optimale leeromgeving te zorgen. Niet elk kind heeft elke dag zin in school, maar zolang ze weten waarvoor ze naar school gaan, zorgt dat voor een stimulans. Onderwijs is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Ze leren zowel theoretische als praktische dingen die ze later in hun leven kunnen gebruiken. Ouders spelen de grootste rol in de opvoeding.

Elk kind verdient onderwijs.

Naam lettertype 30

Bron afbeeldingen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s