Bekeken films november 2014

November is weer voorbij, en ik zeg het elke keer, maar wat gaat de tijd snel! De laatste maand van het jaar is aangebroken. De maand van bijna alle feestdagen. Sinterklaas, Kerst, Oud-en Nieuwjaar! Ook kou, sneeuw, feestelijke huizen, kerstbomen, lampjes, vakantie en vuurwerk. Kom maar door met die feestelijkheid! Vandaag review ik weer in het kort mijn bekeken films van de afgelopen maand. Lees gauw verder!

The Maze Runner (2014) – 4 november
Thomas ontwaakt op een dag in een lift, zonder enige kennis hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich niet meer herinneren wie hij was. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend labyrint.

Ik keek hier zó naar uit! Ik had het boek gelezen, en was enorm onder de indruk ervan. Wat een goed boek!! Damnnn. Het was lang geleden dat ik zo’n goed boek had gelezen. Toen ik hoorde dat de film in september uitkwam, wilde ik er graag naar toe. Samen met een vriendin (die niet het boek had gelezen en amper wist waar het over ging, en alleen de trailer had gezien) ging ik naar de bioscoop.

Ik vond het echt een goede film, maar vond dat het niet helemaal klopte als in het boek. Natuurlijk is dat bijna nooit, maar ze hadden er naar mijn mening toch een paar belangrijke dingen eruit weggelaten. In het boek heeft Thomas namelijk een telepathische band met Teresa, wat betekent dat ze in hun hoofd tegen elkaar kunnen praten. Dit komt helemaal niet in de film voor, wat mij zorgen maakt voor de volgende films. Ik heb boek 2 (The Scorch Trails) ook gelezen en daar komt het ook vaak naar voren. Ik vraag me af hoe ze dat gaan doen..

Het einde was ook anders (in detail), maar niet storend. Zoals in de trailers ook al naar voren komt, wonen er in het labyrinth ook wezens, Grievers genaamd. Deze zijn in het boek heel anders dan in de film. In de film zijn het meer mechanische spinnen, in het boek meer rollende slakken met superveel wapens (al klinkt dat ook niet echt eng…haha).

Wat ik wel sterk vond, was dat ze in de film veel schrikmomenten hadden zitten. Ik had het boek gelezen en wist dus wat er ging gebeuren, maar toch schrok ik toch!

Ontzettend goede film, ondanks dat er een paar dingen niet helemaal klopt naar het boek (wanneer is dat nu wel? Ik ben ook echt veel te kritisch). Ik zou zeggen: kijken! En lees vooral de boeken!!

Ik ben nu ook super nieuwsgierig naar de vervolgfilms..

Notting Hill (1999) – 5 november
De beroemde Amerikaanse actrice Anna Scott  (Julia Roberts) komt per ongeluk de weinig succesvolle boekverkopen William Thacker (Hugh Grant) tegen. Ze worden verliefd, maar het samenzijn met één van de populairste vrouwen van de wereld blijkt voor William  niet gemakkelijk.

Ik had deze film nog nooit gezien, ondanks dat het echt een klassieker is. De film is al 15 jaar oud, maar toch wel ontzettend leuk vond ikzelf. Ik hou van romantische komedies, wat deze film dus is. Hugh Grant is in deze film nog ontzettend jong, haha, superleuk om te zien. De film scoort op IMDB een 7,0 wat gewoon een ruim voldoende is. De film is inderdaad niet een hoogstandje, maar wel gewoon ontzettend leuk voor een avondje relaxen op de bank, met een dekentje, een mok chocolademelk en de kaarsjes aan. Ik vond het schandalig dat ik hem nooit eerder had gezien! Notting Hill (en de bijbehorende boekwinkel die in de film voorkomt) is een van de meest bezochte plekken van London tot op de dag van vandaag (ondanks dat de film dus al 15 jaar oud is). Leuk weetje!

Ik zou zeggen: kijken als je Hugh Grant leuk vind en van romantische komedies houdt. Het is echt een klassieker die iedereen eigenlijk wel één keer heeft moeten hebben gezien. Volgens mij is de gehele film op YouTube te kijken!

The Golden Compass (2007) – 10 november
Lyra Belaqua (Dakota Blue Richards) leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar  als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante wisselen. Op een dag hoort ze haar oom (Daniel Craig) een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.

Deze film is gebaseerd op het eerste boek Northern Lights Philip Pullman, van zijn trilogie His Dark Materials. Hoewel alleen het eerste boek is verfilmd (erg jammer!), vond ik het wel een leuke film, ondanks ik er meer van had verwacht. De poster doet spectaculair aan, terwijl dat best wel meevalt. Ook had ik een meer magische wereld verwacht dan er naar voren komt in de film (ik heb het boek niet gelezen) en de poster. Desondanks een leuke film, maar geen musthave. Geen gemis eigenlijk. Wél gewoon leuk.

 Nena – 12 november
Het is zomer 1989, de muur wankelt en Europa wacht in spanning af wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader is ze tot op het bot gekwetst door zijn doodswens. Tegelijkertijd wordt ze voor het eerst van haar leven hevig verliefd op Carlo, de pitcher van het honkbalteam. Maar terwijl ze haar eigen levenslust ontdekt beseft Nena dat het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt.

Een mooie Nederlandse-Duitse drama film, waar ik naar toe ben geweest in het filmhuis met mijn vader. Wel traag naar mijn mening, zonder al te veel actie en gebeurtenissen. Wel laat het goed de struggles zien die Nena heeft met haar vader en het ontdekken van haar eigen ik. Best heftig. Helaas niet zo mijn ding, ik hou niet zo van Nederlandse film, en niet zo van films waarin weinig gebeurd. Ik hou wel van een beetje actie. Het is dus wél een mooie film, maar niet zo mijn ding.

A Single Man – 14 november
Los Angeles 1962, het hoogtepunt in de Cuba crisis. De Britse homoseksuele professor George Falconer (Colin Firth) worstelt met de betekenis van het leven na de dood van zijn partner, Jim (Matthew Goode). George leeft compleet met zijn gedachten in het verleden en kan zich geen beeld van de toekomst vormen. We volgen hem gedurende een dag waarop een serie ontmoetingen en gebeurtenissen George er toe doen besluiten dat er geen betekenis aan het leven zit na Jim. George wordt bijgestaan door zijn beste vriendin Charley (Julianne Moore) die zo haar eigen vragen over haar toekomst heeft. Gebaseerd op de gelijknamige roman door Christopher Isherwood.

Mooie film! Ook wel weer een trage film qua gebeurtenissen, en wederom een drama. Wat ik ontzettend mooi vind aan deze film, is dat alles een beetje grauwe kleuren heeft, maar wanneer George (sociaal) contact heeft met iemand, lijkt het alsof de zon om het hoekje komt kijken. De kleuren worden een stuk helderder en feller. Ook apart vind ik dat de gehele film zich afspeelt in één dag (en een aantal flashbacks). Colin Firth is een ontzettend goede acteur waar ik veel bewondering voor heb. Mooie film, maar eigenlijk geen gemis als je hem niet hebt gezien.

Dracula Untold – 24 november
De vijftiende eeuw. De jonge prins Vlad Tepes (Luke Evans) leidt samen met zijn gezin een gelukkig leven en heerst over een klein koninkrijk. Wanneer de door hem gevestigde vrede wordt bedreigd door een moordlustige sultan reist Vlad af naar de Broken Tooth berg, waar hij een oeroude tovenaar tegenkomt. De twee sluiten een deal, de prins krijgt de kracht en snelheid om zijn vijanden te vernietigen, maar zal daardoor een onstilbare dorst naar menselijk bloed hebben. Hij wordt daarbij de eerste vampier die de wereld ooit gezien heeft: Dracula.

Ik keek hier ontzettend naar uit en had hoge verwachtingen, omdat dit de eerste échte hoofdrol was voor acteur Luke Evans (die ik ken door zijn rol als Bard in The Hobbit). Het verhaal sprak me aan, omdat ik het altijd vet interessant vind om dingen te zien over ‘legendes’ als Dracula. Het verhaal is intrigerend. Helaas komt dat naar mijn mening te weinig naar voren in de film. Het enige wat ze doen is vechten en vechten. Heel véél vechten. En schreeuwen. Op een gegeven moment zat ik mezelf een beetje te vervelen… zo zonde, want het verhaal is mooi. En zeker een andere kijk op Dracula. Maar helaas heeft het mijn hart niet gegrepen.

 Guardians of the Galaxy – 25 & 26 november
In het heelal wordt onverbiddelijk jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill, die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal vreemde figuren.

Totáál een andere insteek dan ik van de Marvel-makers gewend ben. Ik verwachtte een serieuzere Avengers-achtige film, maar het was alles behalve dat. Kijkend naar de poster werd ik nieuwsgierig (wat een rare personages?!) Maar het is een ontzettend vermakelijke film met volop actie en leuke droge grappen. Chris Pratt (die Peter speelt) is super grappig in deze film. Naast dat het een grappige film is, zijn er ook wel serieuzere momenten en veel actie. De karakters zijn een bij elkaar geraapt zootje, wat het juist zo belachelijk, maar vermakelijk maakt om naar te kijken. Een wasbeer, een gewone jongen zonder krachten, een boom, een soort vrouwelijke hulk en een spierbundel met rode tatoeages. Echt een aanrader! Zeker een van mijn favorieten van dit jaar. Leuk feitje: deze films staat in de top 250 beste films op IMDB met een score van 8,2 op nummer 139!

Deze Honest Trailer is ook nog wel leuk (en zo waar, zoals altijd..)!

Dit waren mijn films van de afgelopen maand (beetje laat, maar ach!). Vooral The Maze Runner en Guardians of the Galaxy waren grote favorieten. Mijn teller staat nu op 65 bekeken films dit jaar.

Naam lettertype 30

Advertenties

4 gedachtes over “Bekeken films november 2014

 1. MichielZiet zegt:

  Gister Guardians of the Galaxy gezien. Geweldige humoristische film. Een film waar je niet veel bij hoeft na te denken.
  Marvel is een meester om de goede dingen uit andere films te kopiëren. Zo ook hier. Star Wars, Indiana Jones, zelfs (de orginele) Total Recall herken je er in terug. Dat doen ze iedere keer weer briljant.

  • mariekelaanen zegt:

   Bedankt voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk! Ze weten precies welke dingen uit andere films van hun aansloeg bij het publiek. Zo herken ik ook inderdaad dingen uit The Avengers terug. Marvel is gewoon een baas. Van mij mogen ze voorlopig nog gewoon doorgaan met films maken (zelfs met superhelden die ik niet ken)! Ik ben echt gek op hun films, haha

   • MichielZiet zegt:

    Helemaal mee eens Marieke! Ze weten hoe ze mensen, jong en oud, moeten vermaken en dat doen ze top!
    Tip: De serie Agents of Shield is ook super!

   • mariekelaanen zegt:

    Ja dat ken ik! Ik heb een paar afleveringen gezien, maar ik kom er steeds niet aan toe (door alle andere series die ik volg), haha. Misschien toch maar eens tijd voor nemen dan 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s