Een nieuw jaar

Het jaar 2014 weer is tot zijn einde gekomen. Een nieuw jaar, nieuwe kansen en nieuwe dingen om naar uit te kijken. Het einde van het jaar vind ik altijd erg dubbel. Ik vind het superleuk om met familie het nieuwe jaar in te luiden, maar vraag me dan altijd weer af of ik wel voldoende heb genoten van het afgelopen jaar. Ik neem me altijd voor om het jaar erop nóg meer te genieten van mijn ‘jonge jaren’ als twintiger. Vandaag een persoonlijker stuk over mij als persoon.. Nieuwe kansen. Nieuwe doelen. Een nieuw jaar. 

Natuurlijk heb ik ontzettend leuke dingen gedaan in 2014, maar vind het altijd jammer om afscheid te moeten nemen van het jaar. Het klinkt heel raar, en dat is het misschien ook, maar ik kan het gevoel niet zo goed uitleggen. Als ik zie wat mensen over heel de wereld in een jaar doen of meemaken, zulke gave dingen, dan lijkt mijn leven zo ontzettend saai. Ik vraag me dan altijd af of zulke dingen mij ook zouden kunnen overkomen of dat ik ooit durf om die stap te nemen. Ik ben een twijfelaar en een bezorgd type. Zal ik ooit volledig ergens van kunnen genieten? Zou ik ooit alle zorgen los kunnen laten?

Ik wil nog zoveel dingen doen in mijn leven, maar ga ik ze ooit waar kunnen maken? Dat soort vragen spoken constant door mijn hoofd. Natuurlijk heb ik zelf invloed op deze dingen. Ik ben uiteindelijk degene die de stap moet maken om dat alles in gang te zetten. Maar ik heb zoveel dingen die ik graag zou willen doen met een geliefde, en laat ik die net nu niet hebben.. Ik wil reizen, nieuwe dingen leren, dingen ontdekken.

Ook vind ik mezelf nog te jong om veel te ondernemen. Ik ben nog student, nog geen vast inkomen (op de 100 euro van de studiefinanciering na) en heb niet al te veel vrije tijd om veel dingen te doen (omdat ik nog nog op school zit).
Ik ben bepaalde dingen gewoon verplicht (schoolwerk bijvoorbeeld), hoe ernstig dat ook klinkt. Maar ik doe het voor mezelf, voor mijn toekomst, om later een goede baan te krijgen.

Maar dan denk ik: Wat als ik klaar ben met mijn opleiding? Dan ben ik ongeveer 22/23 ga ik werken en heb ik ook geen tijd meer om als die dingen als veel reizen te doen. Ook is reizen duur, en ik zou toch ergens dat geld vandaan moeten halen..

Het punt dat ik probeer te maken is, ga ik ooit de dingen doen waar ik zo van droom? Ga ik ooit het geld en de tijd ervoor vinden? Ik weet dat ik hier zelf invloed op heb, maar aan de andere kant ook weer niet. Ik wil reizen met mijn geliefde, die ik nu nog niet heb. Reizen is duur, dat moet dan van mijn salaris als ik een baan heb. Maar kan ik wel de tijd en het geld ervoor vinden om te reizen als ik een baan heb (als ik die überhaupt vind)? Zo raak ik in een vicieuze cirkel, waar nooit een einde aankomt en waardoor ik niet de dingen kan doen, die ik graag nog zou willen doen in mijn leven.

Hier komt dus weer de twijfelaar en mijn bezorgdheid in mij naar boven, zoals je ziet. Ik merk, na dit alles getypt te hebben, waarom ik toch altijd zo soort van verdrietig terug kijk naar het afgelopen jaar. Ik wil meer genieten  van de dingen die ik doe of ga doen, maar zal dan eerst moeten leren om te leven in het nu. Ik moet me niet zo druk maken om de toekomst, want die komt wel, en lijkt nog zo ver weg.

Mijn doel voor het komende jaar is dus proberen (met de nadruk op dat woord) om meer te genieten van het hier en nu, en de momenten die ik op dat moment heb. Marieke, maak je niet zo druk over de toekomst. Die komt vanzelf wel.
Naam lettertype 30

PS. Er komt nog een terugblik artikel over mijn 2014. Alle dingen die ik heb gedaan, die voor mij het benoemen waard zijn, komen er in terug. Dit zijn tevens ook de dingen uit mijn Memory Jar!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s