Mijn 10 favoriete films van 2014

Ik keek in 2014 in totaal 73 films. Vandaag laat ik je mijn tien favoriete films van het afgelopen jaar zien (niet per se uitgekomen in 2014).

About time (2013)
De 21-jarige Tim Lake ontdekt na het zoveelste saaie, onbevredigende nieuwsjaarfeestje dat hij kan tijdreizen. Tim kan de geschiedenis niet veranderen, maar wel de loop van zijn eigen leven. Hij besluit zijn eigen leven wat aangenamer te maken met het krijgen van een vriendin. Helaas blijkt daten via tijdreizen net zo lastig als het klinkt.

Deze film is echt een van de leukste films die ik afgelopen jaar keek. Ik heb onwijs zitten genieten en lachen (en soms bijna huilen) bij deze film. Hij heeft naar mijn mening te weinig aandacht gekregen, want dit is een van mijn favoriete films geworden. I just love it.

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
Na een succesvolle doortocht over en onder de Mistige Bergen, moeten Thorin en zijn gezelschap beroep doen op een machtige vreemdeling vooraleer ze de gevaren van Demsterwold kunnen trotseren – zonder hun tovenaar. Als ze Meerstad bereiken zal de hobbit Bilbo Balings zijn afspraak met de Dwergen moeten nakomen. Het gezelschap moet de reis naar de Eenzame Berg voltooien en Balings moet de Geheime Deur zoeken die hem toegang verleent tot de schat van de draak Smaug. En waar is Gandalf heen? En wat is zijn geheime zaak in het Zuiden?

 

Oh men, ik en draken. Ik hou zó ontzettend van draken, haha. De eerste Hobbit film vond ik goed, maar in deel 2 komt draak Smaug met zijn intens vette stem (thank god, voor de geweldige stem van Benedict Cumberbatch). Hoewel Smaug iets te veel praat en te weinig gebruik maakt van zijn vuur, en de film gewoon 2,5 uur duurt, heb ik constant geboeid zitten kijken. Hoewel Smaug pas tegen het einde komt, kon ik niet wachten. De spinnen vond ik wat minder leuk, haha (ik ben als de dood voor die beesten). Ik heb nog niet de kans gehad om deel 3 te mogen bezichtigen, maar ik kan niet wachten (in tegenstelling tot mijn absolute verveling van de LOTR-serie..)!

The Maze Runner (2014)
Thomas ontwaakt op een dag in een lift, zonder enige kennis hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich niet meer herinneren wie hij was. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend labyrint.

Ik voeg deze film toch toe aan mijn favorieten, omdat ik geen genoeg kan krijgen van de serie. Zowel de boeken (zo ontzettend vet en een absolute mindfuck) als de film vind ik onwijs leuk. Voor film was ik super exited, maar was wel een beetje teleurgesteld over het feit dat ze best veel weg lieten óf hadden veranderd. Natuurlijk is dat altijd met boekverfilmingen en moet ik echt niet gaan zitten zaniken, maar ik ben wel super benieuwd naar de andere verfilmingen hoe ze alles gaan doen (cranks!). Ik kan gewoonweg niet wachten. Ik ben nu halverwege boek 3. Ik raad echt iedereen aan eerst het boek te lezen voor je aan de film begint, anders snap je er geen zak van.

Guardians Of The Galaxy (2014)
In het heelal wordt onverbiddelijk jacht gemaakt op de onbezonnen avonturier Peter Quill, die een geheimzinnige bol heeft gestolen. Ronan, een machtige slechterik met plannen die het hele universum in gevaar dreigen te brengen, heeft zijn zinnen op de bol gezet. Om uit handen te blijven van de volhardende Ronan zit er voor Quill niets anders op dan een ongemakkelijke wapenstilstand aan te gaan met een viertal vreemde figuren.

 

Ik had geen idee wat ik van deze film moest verwachten. Ik zag Marvel altijd als super serieus (hoewel ze wel meerdere grappen hebben in al hun films), maar een film als deze zag ik niet aankomen. Ik was confused door de poster en aankondiging van de film (en de trailer). Wat was dit in godsnaam voor belachelijke film? Die mening veranderde snel toen ik de film keek (ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen). De film is niet serieus bedoeld, maar is echt gewoonweg hilarisch. Het team (The Guardians of the Galaxy) is een bij elkaar geraapt zooitje, wat het extra leuk maakt. Ik heb veel zitten lachen tijdens deze film. Ja, absoluut een favoriet!

12 Years a Slave (2014)
Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

Een wat minder leuke en meer serieuze film. Het is een prachtig mooi, maar erg zielig en waargebeurd verhaal.  Ik heb deze film vol afschuw zitten kijken (omdat hij zo heftig is en echt binnen komt, zo pijnlijk verfilmd). Ik heb niet hoeven huilen, maar heb ook totaal niet zitten genieten. Het is een prachtig verhaal, maar heb de hele film met een brok in mijn keel gezeten. Echt werkelijk waar, beste film van het jaar. En dat is ook bewezen bij de Oscars van dit jaar, de film won namelijk Best Picture (belangrijkste Oscar die wordt uitgereikt). Deze film verdient het echt om gedeeld te worden. Damn. Aangrijpendste film die ik ooit heb gezien. Zulk talent in deze film. Wauw. Just wauw. Ik vraag me nog elke dag af hoe zoiets als dit heeft kunnen gebeuren. Té erg gewoon. No words.

An Adventure in Space and Time (2013)
Acteur William Hartnell en producent Verity Lambert modderen al jaren aan en hebben de hoop op een doorbraak opgegeven. Als ze in 1963 beginnen met de serie Dr. Who zijn hun verwachtingen dan ook niet bepaald hooggespannen, maar het wordt uiteindelijk de langstlopende sf-serie ooit.

 

Totáál iets anders, maar niet minder goed. Ik als groot Doctor Who fan (Whovian), kon deze film niet laten liggen. Het verhaal gaat over hoe het meer dan 50 jaar geleden allemaal begon en dat weinig mensen vertrouwde in het verhaal over de aliën van Gallifrey. Toch zette de schrijver door en werd een megahit op de BBC, en is tot op de dag van vandaag niet meer weg te denken uit de Britse cultuur (en verder dan dat). I just bloody love everything about it. Geronimo!

The Wolf of Wallstreet (2014)
Eind jaren 80. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) is een aan drugs, drank en seks verslaafde effectenmakelaar, die door fraude multimiljonair wordt. De voormalige meubelhandelaar Donnie Azoff (Jonah Hill) is hierbij zijn zakenpartner. Samen smijten ze enorme sommen geld over de balk met hun excessieve levensstijl vol drugs en feesten. Belfort ziet zijn carrière ten onder gaan door aanklachten wegens fraude, waarbij corruptie op Wall Street en invloed van de maffia de grootste rol spelen.

Een uitbundige film met seks, drugs, alcohol en veel absurditeit. Ik vond het gewoonweg een super goede film, soms hier en daar best overdreven, maar dat is niet erg. Ik hou van Leonardo DiCaprio en vind dat die man onderhand wel eens een Oscar in ontvangst mag nemen. Erg aan te raden film.

I Am Sam (2001)
Sam Dawson is een verstandelijk gehandicapte met de mentale leeftijd van een 7-jarige. Hij werkt bij StarBucks en heeft een obsessie voor The Beatles. Hij heeft een dochtertje bij een vrouw, die er vanaf de geboorte vandoor is gegaan. Sam staat dus alleen in voor de opvoeding van de kleine Lucy Diamond, genoemd naar de Beatles-hit. Aanvankelijk verloopt alles vlotjes, maar naarmate Lucy groter wordt, beginnen de problemen. De sociale dienst begint zich er mee te bemoeien en besluit Lucy in een opvanggezin te plaatsen. Voor Sam het begin van een lang proces om het hoederecht over zijn eigen dochter.

Ik wil graag later met kinderen werken. Ik vind het onderwerp opvoeding erg interessant en waar de grens mag worden getrokken wie wel en niet geschikt is om een kind te mogen opvoeden. Dit verhaal greep me erg aan en heb echt mezelf moeten inhouden niet te huilen bij deze film. Het is een mooi en zielig verhaal. Echt het kijken waard. Sean Penn is echt geweldig in deze film.

Thor 2 (2013)
Na de gebeurtenissen in The Avengers strijdt Thor om de orde te herstellen in de kosmos. Maar een oud ras van Duistere Elven onder leiding van de wraaklustige Malekith wil het universum in duisternis onderdompelen. Wanneer zelfs Odin en Asgard niet opgewassen zijn tegen deze vijand, zal Thor zijn meest gevaarlijke en persoonlijke strijd moeten aangaan, die hem opnieuw zal herenigen met Jane Foster en hem zal dwingen tot de ultieme opoffering voor de redding van onze wereld.

Nog een superhelden film! Ik denk dat Thor toch wel mijn meest favoriete Avengers-held is. Hij is zo ontzettend droog qua humor en de mythe rond hem vind ik echt vet. Ook de liefdesperikelen tussen Thor en zijn geliefde Jane zijn leuk om naar te kijken. Ook hulpje Darcy is een favoriet van mij. Maar grootste liefde van de Thor-series is de bad guy Loki. Hij is gewoon echt briljant, haha. Zeker kijken als je fan bent van de gehele franchise.

Leap Year (2010)
‘Leap Year’ gaat over Anna (Amy Adams) die naar Dublin vliegt om daar haar vriendje Jeremy (Adam Scott) ten huwelijk te vragen. Helaas gooit het slechte weer roet in het eten en moet ze vertrouwen op de Ierse hoteleigenaar Declan (Matthew Goode) om haar te helpen.

Niet verwacht dat zo’n zoetsappige film in deze lijst zou belanden, maar deze film ving mijn hart. Ik hou ontzettend van actrice Amy Adams en is in deze film gewoonweg hilarisch. Het verhaal is lief en bevat een hoop humor. En eren pluspunt is dat het zich afspeelt in Ierland (waar ik ook nog eens graag naar toe wil). Ook Matthew Goode speelt ook een erg leuke rol (humor!) en is gewoon ook leuk om naar te kijken (;)). Geen spectaculaire film, ook scoort hij niet heel hoog, maar ik heb wel gewoon zitten genieten van deze film, en dat telt voor mij gewoon meer mee dan een cijfertje.

Ik zat nog te twijfelen of ik Dawn of the Planet of the Apes erin moest doen, maar die heb ik eigenlijk nog pas geleden gekeken (op 28 december) en vind niet dat ik dat een favoriet mag noemen, omdat ik er te weinig vanaf weet. Ook vond ik hem wel goed, maar heb meer genoten van Leap Year eerlijk gezegd. Misschien ligt het aan de mood. 

Anyhow, dit waren mijn filmfavorieten van 2014. Ik ben benieuwd wat 2015 voor moois brengt (sowieso The Imitation Game waar ik erg naar uitkijk)!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s