Studeren in het buitenland?

Volgend jaar zit ik (als alles goed gaat) in het derde jaar van mijn opleiding Pedagogiek aan de HZ in Vlissingen. Het is dan ook de bedoeling dat je een minor kiest. Je kunt kiezen uit een interne minor (dus op de HZ in mijn geval), een externe minor (ergens anders in Nederland), een studie in het buitenland of een stage+onderzoek in het buitenland. Ik ben begonnen met mezelf oriënteren op dit gebied, vandaag vertel ik je mijn eerste ervaringen.

Wat zou ik willen?
Ikzelf zie het wel zitten om te gaan studeren (dat is dan voor 3-5 maanden ongeveer) in Groot-Brittannië. Hoe vet zou dat zijn?! Groot-Brittannië voelt voor mij als een tweede thuis. Ik kom daar al sinds ik een baby ben (mijn ouders namen mij mee op vakantie), en nog steeds gaan we elke zomer 3 weken daar op vakantie. Ik hou van de taal, we hebben kennissen daar wonen en het is er prachtig! Ik heb altijd gezegd: mocht ik de loterij winnen, dan verhuis ik daar naartoe.

Studiekeuze
Ik moet uiteraard een studie kiezen die aansluit bij mijn huidige opleiding. Verdieping of specialisatie op het gebied van Pedagogiek. Zelf lijken (ontwikkelings)psychologie of onderwijskunde en opvoedkunde mij erg interessant. Ik weet niet of die kansen er zijn, ik moet me nog oriënteren.

Voordelen
De voordelen zijn er zeker. Het staat goed op je cv, het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling, je leert de taal beter beheersen, je leert nieuwe mensen kennen, globalisering en je hebt misschien wel een streepje voor in de arbeidsmarkt. Natuurlijk is het ook echt een grote kans, hoe vaak krijg je die nou nog, om te mogen studeren in het buitenland? Daarnaast is het ook gewoon een (volgens mij) geweldige ervaring.

Nadelen
Als je alleen gaat, is het behoorlijk spannend. Je kent niemand, een ‘vreemde’ stad en een andere cultuur. Ook kan heimwee een grote rol spelen (ik weet niet in hoeverre ik daar last van heb..ik ben nog nooit echt lang alleen van huis geweest). Ook kunnen de kosten hoog oplopen.

Angsten
Voor mij zou dit echt een grote stap uit mijn comfortzone zijn. Ik ben totaal geen risiconemer en blijf liever bij het veilige. Daarom denk ik dat zoiets juist goed voor mij zou zijn. Gewoon doen. Ook is er (nog) niemand die met mij mee wilt vanuit school. Dat is het gene waar ik zo voor vrees. Ik ben nogal terughoudend en verlegen in nieuwe situaties en zeker als je alleen in deze ervaring staat is het behoorlijk eng. Iemand die ik ken of iemand waarop je kunt terugvallen zou in deze situatie heel fijn zijn. De kans ik groot, als ik zou gaan, als ik toe wordt gelaten na alles, moet ik gaan vliegen. Ik heb nog nooit gevlogen en de eerste keer zonder bekende erbij is spannend.

Er zijn een hoop angsten die ik moet overwinnen wil ik dit doorzetten. Het voornaamste dat ik dit wil doen, is om juist die angsten te overwinnen, mezelf te ontplooien en ervan te genieten. Het is een once in a lifetime experience. Ik denk dat je heel veel kunt leren, zowel van de studie als van jezelf. Een docente van mij zei al, dat de leerlingen die dit gedaan hebben (buitenlandse stage/studie) heel anders en veranderend terug zijn gekomen. Totaal andere mensen (op een goede manier).

Mijn omgeving
Wat vind mijn omgeving van deze overweging? Mijn ouders zijn in ieder geval supportive. Ook zijn zij degene die dit alles (willen) financieren. Ze hebben altijd gezegd, alles voor je studie betalen wij. Ook dit dus (hoe lief!!). Ook hoor ik van mijn vrienden dat zij dit echt iets voor mij vinden. Studeren in Engeland. Ze zien mij het echt doen, en dat vind ik lief. De support die ik krijg vanuit mijn omgeving doet me goed.

De eerste stap
De eerste stap heb ik genomen. Ik heb gisteren een gesprekje gehad met de docente vanuit mijn opleiding die zich hiermee bezig houdt. Zij kon me het een en ander meer vertellen dan bij de presentatie was gedaan aan het begin van dit semester. Ze verwees me door naar het IO (International Office). Ik heb dan gelijk diezelfde avond een mailtje gestuurd met mijn gedachte om te willen studeren in GB volgend jaar. Ik hoop dat zij me ook meer kunnen informeren hierover en of zij eventuele connecties hebben met scholen in GB. Ik wil weten wat de mogelijkheden zijn en hoe alles in zijn werk gaat. Ik ben benieuwd naar het mailtje terug!

Marieke30

Ps. Ik ga meer van deze artikelen schrijven wanneer ik meer weet hierover. Je word op de hoogte gehouden ;).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s