Studeren in het buitenland? #2

Vorige week kwam mijn eerste artikel over studeren in het buitenland online. Ik vertelde dat het een droom van mij zou zijn om in Groot-Brittannië te studeren, maar dat daar ook een aantal nadelen aan vast zitten, zoals bepaalde angsten. Vandaag vertel ik je meer over hoe het er voor staat. Gaat het nog door? Waar moest ik rekening mee houden? Hoe gaat het in zijn werk? Ik neem je mee in mijn procedure tot het kiezen van een geschikte minor voor mijn studie Pedagogiek.

Groot-Brittannië?
Na wat heen en weer ge-email met mijn docente (die zich bezig houdt met Internationalisering en studenten begeleid met dit soort dingen) en een mevrouw van de International Offices, werd de conclusie getrokken dat mijn droom om in Groot-Brittannië te studeren niet door kon gaan. Mijn hogeschool heeft geen enkele connectie met scholen daar, wat het (bijna) onmogelijk maakt daar te mogen studeren. Bummer!

De kosten
Nu had ik zelf al veel research gedaan naar de eventuele kosten die ik daar zou maken (woning, collegegeld, overige kosten), en ik en mijn ouders kwamen tot de gemeenschappelijke mening dat het toch wel erg duur zou worden voor 3 à 4 maanden studeren.

Het Verenigd Koninkrijk staat op de derde plaats qua duurste onderwijs. Waar wij hier in Nederland voor het HBO en Universitair niveau zo’n €1906 per jaar betalen, is het niet ongewoon dat ze in Groot-Brittannië maximaal zo’n £9000 (ongeveer €11.770) per jaar betalen.

Ik heb zitten zoeken en de goedkoopste school die ik tegenkwam voor één semester was de London Metropolion University, die £3200 (€4186) per semester vraagt. Van dat geld kun je hier 2 jaar van het onderwijs genieten (op HBO en Universitair niveau). Nu hadden mijn ouders best een flink budget om voor mij uit te mogen geven, maar het was alsnog niet echt genoeg om te kunnen leven daar. De kamers in het VK zijn ook ontzettend duur, waar wij hier in Nederland ongeveer €200 per MAAND vragen, vragen zij zo’n £200 per WEEK.

Het is dan ook totaal niet ongewoon dat afgestudeerden daar van school komen met een schuld van ongeveer £43.000 (!). Dat is echt belachelijk veel.

Waarom zo duur?
Ik had ergens gelezen dat vroeger de studenten gratis naar het hoger onderwijs mochten. Naar mate er steeds meer studenten gingen studeren konden ze de kosten niet meer overzien. Vanaf dat moment gingen ze collegegeld van £1000 per jaar vragen (schappelijk). Met de jaren werd het steeds hoger. In 2004 bedroeg het collegegeld £3000. Een aantal jaar later gingen de universiteiten zelf hun administratie doen (en niet meer de overheid) (als ik me niet vergis)  en had het rijk besloten dat de scholen maximaal £9000 per jaar per student mochten gaan vragen. Outragious, if you asked me. Dat is echt belachelijk veel. Ik weet niet precies waar dat geld naar toe gaat? Oh en vergeleken met Nederland, betaald de overheid daar weinig tot niets voor/aan studenten. In Nederland besteed de overheid flink wat geld aan het onderwijs, volgens mij is dat in GB wel anders. Ik weet in ieder geval niet het fijne ervan.

Andere keuze?
Toen ik dat las, begon ik al een beetje af te haken… Het is wel erg veel geld om voor 3 à 4 maanden bijna 2 jaar aan Nederlands collegegeld te besteden. Mijn tweede keuze voor studeren in het buitenland is België. Ik zag op de website van school dat ze daar wél connecties hebben. Onder andere in Gent, Antwerpen, Mechelen en Kortrijk. Ik kreeg een website doorgestuurd van de International Offices waar je je applicatie in kon vullen. Ik kwam erachter dat België niet voor studenten van Pedagogiek was. De enige beschikbare optie was Oslo, Noorwegen.

Ik ben dus weer gaan mailen en de mevrouw van de IO zei dat de enige optie voor pedagogiek Oslo was. En België. Dat vond ik raar, dus ik mailde weer terug.  De optie Gent is namelijk wel beschikbaar voor Pabo studenten en die mevrouw dacht dus dat er misschien wel iets tussen zat voor mij. We maakten een afspraak om voor mij een keertje langs te komen om erover te praten. Ik ben benieuwd of dat het wat wordt!

Waarom niet Oslo?
Ik heb serieus nog zitten overwegen om naar Oslo te gaan, maar heb ook zitten zoeken naar de gemiddelde kosten daar. Je hoeft daar geen collegegeld te betalen, maar het leven (wonen, eten, andere kosten) is wel heel duur daar. Voor bijvoorbeeld een halve liter bier betaal je daar €7. Ook het wonen is voor 5 maanden ongeveer 15.000 Noorse Kronen (wat ongeveer €1689 is). Hetzelfde bedrag spendeer je daar aan eten. In totaal kwam het neer op zo’n €5661 voor 5 maanden. Het is goedkoper dan GB, maar nog steeds best veel geld. Mijn ouders zijn bereid te betalen voor mijn buitenlandse studie. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik ook vrij weinig heb met Noorwegen. Het is voor mij een totaal onbekend land (behalve dan van de detectiveseries), en het is verder weg dan GB.

Waar moest ik allemaal rekening mee houden?

  1. Heeft mijn hogeschool wel connecties met het land?
  2. Biedt dat land ook mijn studie aan?
  3. De bijkomende kosten wanneer ik daar zou gaan studeren.
  4. Welke beurzen zou ik kunnen krijgen? Wat moet ik allemaal regelen?

De procedure
Ik zou wanneer ik een keuze heb gemaakt en wanneer Gent bijvoorbeeld beschikbaar is voor mijn studie een formulier in moeten vullen vóór de deadline van 31 maart 2015. Vanaf dan moet het goed gekeurd worden en moet ik er nog een tweede keuze op na houden. Mijn SLC (studieloopbaancoach) moet de minor accepteren . Ook moet ik mijn 50 EC (studiepunten) hebben afgerond van mijn propedeuse (die heb ik) en moet er gecontroleerd worden of de minor die ik ga volgen wel het goed aantal EC’s bevatten (30). Ook de partnerinstelling moet het accepteren. Verder weet ik niet wat er moet gebeuren, we (studenten) hebben nog niet alle informatie ontvangen over de minoren.

Hoe nu verder?
Ik heb maandag 26 januari een afspraak bij de IO over de minor in België. Vanaf daar gaan we kijken of het eventueel mogelijk is. Ik plaats zeker nog een update nadat ik meer weet hierover. Als België ook niet meer lukt, moet ik iets in Nederland gaan zoeken.

I’ll keep you posted!

Marieke30

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Studeren in het buitenland? #2

  1. Rianne zegt:

    Wat stom he, dat het allemaal zo duur is! Ik schrok wel een beetje van het collegegeld in Groot-Brittannië zeg, wow! Hoe is je gesprek over studeren in Gent gegaan? Ben wel benieuwd! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s