De juiste camera zoeken #2 – Soorten camera’s

camera soorten

Wanneer je een camera wilt gaan kopen, moet je goed nadenken over wat jij belangrijk vind in een camera (en wat je mooi vind is ook wel leuk natuurlijk). Waar wil je de camera voor gaan gebruiken? Er zijn een tienduizenden camera’s op de markt, hoe ga je nu nét die ene vinden die bij jou past? Ik leg vandaag je verschillen tussen de soorten camera’s uit die bestaan (spiegelreflex/DSLR, systeemcamera, compact camera en bridgecamera) met de voor-en nadelen.

Toen ik mijn zoektocht begon wist ik van de spiegelreflexcamera’s (ook wel DSLR genoemd) en van compactcamera’s af. Ook had ik wel eens op een reclame een systeemcamera gezien (wist alleen niet dat ze zo heetten). Ik ben op onderzoek uit gegaan, en dit is wat ik leerde.

Compact camera (ook wel point-and-shootcamera)

De meeste huishoudens hebben een camera als deze. Ze zijn makkelijk, klein en handzaam. Niet te veel poespas en prima geschikt voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s of foto’s van verjaardagen. Niet moeilijk doen met verwisselbare lenzen/objectieven of de vele instellingen. De camera heeft een vast objectief, een lcd-scherm, ingebouwde flitser en autofocus. Deze soort camera is de best verkopende camera op de markt. Ikzelf heb ook zo’n camera, en vele met mij. Jij misschien (waarschijnlijk) ook!

Spiegelreflex/(D)SLR

De ‘bekendste’ professionelere camera’s onder de mensen. Als mensen hun compact cameraatje willen updaten, kopen de meeste mensen een spiegelreflexcamera (ook wel DSLR). Het zijn wat grotere bulky camera’s. Vrijwel elk cameramerk verkoopt meerdere varianten van deze soort camera. Nikon en Canon zijn toch wel de bekendste denk ik zo. Deze camera’s zijn groter, hebben de mogelijkheid om te wisselen tussen verschillende objectieven (lenzen) en hebben meer opties. Je kunt het zo gek maken als je wilt qua functies, precies naar wat jij zoekt. Er zijn er meer dan genoeg van op de markt. Van prijzen van rond de €150 tot wel €3000.

(D)SLR staat voor (Digital) Single Lens Reflex. Single lens? Ja, single lens. Ken je die wegwerpcameraatjes met zo’n rolletje nog? Als je door de zoeker keek, en een foto maakte, kwamen de foto’s er heel anders uit te zien na het laten ontwikkelen. Vaak zag je maar een stukje van de foto die je werkelijk wilde maken (neem bijvoorbeeld een mooie bloem. In de zoeker heb je hem volledig in beeld, op de uiteindelijke foto staan alleen de linkse bloemblaadjes op de foto in plaats van de volledige bloem). Dat komt omdat de zoeker en de lens niet op hetzelfde stukje focusten. Het licht wat door de lens kwam kwam gelijk op het rolletje terecht en niet bij jouw oog. Het licht dat door de zoeker viel wel (dus twee aparte delen licht). Does that make any sense? Bij een DSLR komt het licht wél bij jouw oog terecht. Alles wat je door de zoeker ziet, komt ook op de foto. Hieronder de uitleg hoe dat kan:

Spiegelreflex? Wat de naam al doet vermoeden, en de meeste mensen het al wel kunnen raden, heeft de DSLR-camera spiegels vanbinnen.

Zoals je hierboven kunt zien, gaat het licht door de diafragma (7) en door de verschillende elementen van de lens in (6). Bij 5 komt het licht bij de spiegel die het licht omhoog reflecteert/weerkaatst naar een tweede ‘spiegel’ (2), die vervolgens het licht weer afstoot naar de optische zoeker (1). De optische zoeker gebruik je om doorheen te kijken om een reëel beeld te krijgen wat je door de lens voor je ziet, het licht dat door de lens komt, komt dus ook bij jou oog. Wat je ziet, komt ook op de foto.

Maar wat gebeurt er wanneer je een foto maakt? Je klikt op het knopje en als je goed luistert, hoor je een letterlijke ‘klik’. Wat is die klik? Het licht komt de camera binnen in de volgorde als bovengenoemd. Zodra je het knopje indrukt gaat de spiegel (5) omhoog (dat is die ‘klik’) en maakt plaats. Het tweede wat gebeurd is dat de sluiter (4) opzij gaat (héél snel, echt ontzettend snel) en het licht de sensor raakt (3). De sensor is het gedeelte wat eigenlijk de foto maakt. Die zet het beeld om in een foto/plaatje/afbeelding. Wanneer dit alles klaar is, gaat de sluiter weer dicht en klapt de spiegel weer naar beneden (dit gebeurt allemaal in een fractie van een seconde).

Deze camera is geschikt wanneer je wat professioneler aan de slag wilt met fotografie en het niet erg vind om wat gewicht/wat massa in je handen te hebben tijdens het fotograferen.

Systeemcamera

Ook wel mirrorless camera, ICL (Interchangeable-Lens Compact), MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera), CSC (Compact System Camera), MSC (Mirrorless System Camera) en DSLM (Digital Single Lens Mirrorless).
Een hoop namen voor één camera. Vergeleken met de DSLR-camera’s, zijn ze vaak van dezelfde of zelfs betere kwaliteit, zijn een stuk handzamer en bevatten vaak een grotere sensor dan DSLR’s. Ook kun je wisselen van objectief.

Ze zijn handzamer en lichter van gewicht omdat er (zoals de naam “mirrorless” al zegt) geen spiegel in zit die omhoog klapt. Ze zijn in vele opzichten hetzelfde als een DSLR, maar door het ontbreken van de spiegel maakt dat ze kleiner, lichter en compacter zijn. Het formaat is te vergelijken met een compactcamera. Deze camera’s zijn momenteel erg in optrek. Ze zijn makkelijker meenemen, maar hebben ook het voordeel dat je de lenzen kunt verwisselen (net als een DSLR).

 Bridge camera

Deze camera’s zijn minder bekend, maar vullen het gat tussen compact camera’s en systeemcamera’s. Het grappige is dat de camera op een DSLR lijkt, maar bij deze camera kun je de lenzen niet verwisselen. De meeste lenzen op zulke camera’s zijn superzoom, wat betekent dat ze van heel dichtbij tot héél ver weg kunnen fotograferen. Dat is het grote voordeel vergeleken met systeemcamera’s en DSLR; je hebt maar één lens, die in principe alles kan. Waar je bij systeemcamera’s en DSLR’s verschillende lenzen moet/kan kopen om hetzelfde effect te kunnen bereiken.

Het is een ideale camera voor mensen die veel reizen. Nog een voordeel is dat, omdat je de lens niet kan verwisselen, de sensor ook niet vies kan worden. Nadeel: hij is nog steeds best groot en dus vergelijkbaar qua formaat met een DSLR. Ook hebben deze camera’s geen optische zoeker (van de lens naar spiegels naar de zoeker), maar een digitale/elektronische  zoeker (van het lcd-scherm naar de zoeker).De batterij in deze camera’s zijn ook wat kleiner dan die van de systeemcamera’s en DLSR’s, wat betekent dat de batterij minder lang meegaat en dus  minder foto’s kan maken (minder uithoudingsvermogen).

Conclusie/samenvatting

  • Wil je lenzen kunnen verwisselen? Dan heb je keuze uit een compactere systeemcamera of een wat meer massale DSLR.
  • Wil je gewoon alles kunnen doen, zonder te wisselen van lenzen maar wel ver kunnen zoomen en de opties hebben die een systeemcamera of DSLR bieden (verschillende standen etc.)? Dan is een bridgecamera geschikt.
  • Wil je gewoon leuke en mooie vakantiekiekjes of foto’s van je kinderen maken zonder teveel poespas? Dan is een compactcamera voor jou ideaal.

Zo! Ik hoop dat je nu wat wijzer bent geworden. Het is maar kijken wat jij precies wilt met je camera en wat je belangrijk vind. Ook je budget is belangrijk, aangezien fotografie een dure hobby kan zijn. Weeg alles tegen elkaar af en ga op zoek naar die camera die aan jou specifieke persoonlijke behoeften voldoet! Ik wens je veel succes en veel plezier!

Marieke30

Advertenties

3 gedachtes over “De juiste camera zoeken #2 – Soorten camera’s

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s